Begrijpen en veranderen van leefstijlgedrag

Deze opleiding is geschikt voor zorg- en leefstijlprofessionals die met hun cliënten of coachees werken aan positieve leefstijlverandering en gedrag beter willen leren begrijpen en veranderen.

De eerstvolgende lichting (7) vindt plaats op:
Lesdag 1 | woensdag 14 mei 2025
Lesdag 2 | donderdag 15 mei 2025
Lesdag 3 | woensdag 18 juni 2025

Speciale editie in Friesland (locatie nog niet bekend)

Lesdag 1 | dinsdag 15 april 2025
Lesdag 2 | woensdag 16 april 2025
Lesdag 3 | woensdag 28 mei 2025

 

 

Als zorg- of leefstijlprofessional speel je een belangrijke rol in het stimuleren van gezond gedrag. In gesprek met je cliënt of coachee naar alle aspecten van leefstijl om te bepalen waar winst te behalen valt. Je sluit daarbij aan bij de keuzes die jouw cliënt of coachee wil maken.

Een gezonde leefstijl vraagt van mensen die nog niet zo gezond leven dat zij hun gedrag veranderen. Vaak weten je cliënten of coachees wel wat er moet veranderen, maar toch lukt het hen niet om dit om te zetten naar concrete acties zoals meer en vaker groente eten of regelmatig bewegen. Als leefstijlcoach heb je al een brede kennis van leefstijlfactoren en van coaching. Met onze scholing word je ook een expert op het gebied van gedrag. Inzicht in gedrag is namelijk de onmisbare schakel voor leefstijlgerichte gedragsverandering. Want: als je jouw cliënten of coachees kunt laten begrijpen wat de drijfveren zijn achter hun gedrag, dan kun je hen ook beter ondersteunen bij de gewenste verandering(en).

In deze opleiding nemen we je mee in onze wereld en doe je evidence-based inzichten op rondom gezondheidsgedrag. Vervolgens leer je deze gedragskennis te vertalen naar jouw praktijk. Je ontvangt handige tools om je cliënten of coachees meer inzicht te geven in hun gedrag en we geven je diverse gedragsveranderingstechnieken in handen die jou en je cliënt of coachee helpen om hun voornemens om te zetten in concrete acties.

Voor wie

Onze opleiding is geschikt als nascholing voor professionals die zich bezig houden met leefstijlcoaching, zoals:

  • Zorgprofessionals
  • Leefstijlcoaches
  • Diëtisten & gewichtsconsulenten
  • Fysio- en oefentherapeuten
  • Personal Trainers

Denkniveau
Onze scholing is gemaakt voor professionals vanaf HBO-niveau.

Wat levert het op?

  • Meer inzicht in de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van leefstijlverandering
  • Meer inzicht in gedrag en de diverse factoren die een rol spelen bij gedragsverandering
  • Uitbreiding van je leefstijlcoaching met onderbouwde technieken en hulpmiddelen
  • Cursusmateriaal, inclusief werkbladen en coachkaarten
  • Individuele coachingssessies met ervaren docenten
  • Een netwerk met gelijkgestemden

Accreditaties

  • ADAP: 16 punten
  • BGN: 43 punten
  • BLCN: 32 punten
  • Kwaliteitshuis Fysiotherapie: 18 punten

Na afloop ontvang je een certificaat voor je deelname.

Programma

In deze opleiding vergaar je belangrijke evidence-based inzichten op het gebied van gezondheid, leefstijl en gedragsverandering. We geven wetenschappelijk inzicht in hoe leefstijlgedrag tot stand komt en laten zien hoe je deze gedragskennis kunt vertalen naar jouw werkpraktijk.

Onze scholing bestaat uit 4 pijlers:

  1. Inzicht geven in en begrijpen van de meest gebruikte wetenschappelijke theorieën over
    gezondheid en gedragsverandering.
  2. Inzicht geven in en begrijpen van de belangrijkste psychologische drijfveren en weerstanden
    die een rol spelen bij gezondheidsgedrag
  3. Inzicht geven in en toepassen van evidence-based gedragsveranderingstechnieken om cliënten
    meer regie te geven over hun gedrag.
  4. Het implementeren van opgedane kennis over gedrag en gedragsverandering in jouw dagelijkse
    beroepspraktijk

Het programma van deze opleiding bestaat uit 3 lesdagen, aangevuld met individuele coachingsgesprekken na dag 2 en dag 3 van de opleiding.

DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag

We gaan aan de slag met begrijpen van gezondheidsgedrag. Dit doen we door diverse gedragsmodellen te bespreken en in te gaan op de diverse gedragsbepalers die een rol spelen in gedrag en verandering. Op basis van deze informatie gaan we aan de slag met maken van een gedragsanalyse. Deze analyse gaat je helpen om het gedrag van je cliënt, patiënt of coachee beter te begrijpen. 

DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag

Op basis van een goed begrip van het gedrag van je cliënt, patiënt of coachee gaan we vandaag aan de slag met het maken van een veranderplan. Hoe zorg je ervoor dat je plan goed aansluit bij wat er nodig is? En hoe vergroot je de kans dat er ook daadwerkelijk mee aan de slag gegaan wordt?

Aan het einde van de dag heb je dus diverse technieken in handen om te ondersteunen bij gedragsverandering, aansluitend bij wat jouw coachee nodig heeft om te veranderen.

DAG 3 Gedragsbehoud en intervisie

Dag 3 vindt enkele weken na dag 2 plaats. In de tussentijd heb je in jouw dagelijkse praktijk goefend met alle nieuwe informatie en tools die je hebt ontvangen. We bespreken samen hoe het gegaan is en waar voor jouw nog aandachtspunten liggen in het toepassen van alle kennis over gedrag en verandering.

Op deze dag staan we, tot slot, ook stil bij wat er allemaal komt kijken bij duurzame gedragsverandering. Wat is er nodig om de kans op gedragsbehoud te vergroten, nadat een eerste initiële verandering is ingezet? En hoe kun je hier als coach jouw cliënt, patiënt of coachee in ondersteunen?

Opleidingsinformatie

}

Drie lesdagen | Lichting 7: start in 2025

€1485,- (excl. BTW)

8-16 deelnemers

Nijmegen

Gezondheidsgedrag